macam mana nak kekal baik ?

long time tak mencoret curhah hati?

luls

its been a longgg day without you my fren . 


dear myself . macam mana nak kekal jadi baik bila syetan ni dok mai lagi yang power power ???

- hati kena sado laaa
- baca Al-quran laaaaa
- dengar ceramah agama semiggu sekali 
(radio kedah pkul 2 dan pkul 6 ada tiap hari, tapi hg set dak masa dalam kereta?)

susahhhh laaaa takda support hmmmm 

- sapa lagi nak sayang diri hang kalau bukan hang sendiri ?
- remember Allah always be there for you 
- leave your music . start listen to nasyeeeeddddddd 
- beli buku yang ala ala nasihat dan baca dan telaa'ah dan semat dalam kepala and niat . sentiaaasa niat i do this to better version of myself 
- you can do it mai !

cakap senang dari buat . 

- BERUSAHA LAAAAAAAA
- usaha ! istiqamah ! 
- kawan kawan hang boleh buat pasaipa hang tak boleh 

the old stain still there tho :'(

- the past will never change but your your future can , 
the domino effect will come 
sooner or later 
now or never 

DOA is your ultimate weapons right?

you can do it mai ! 





11 JANUARY

Bismillahirahmanirahim 














ada apa dengan 11 January ? 

i lost a friend .

al - fatihah

mukhlis hakim 














who i didnt even get a chances to make him smile 

macam mana nak berubah untuk jadi lebih baik ?

Bismillahirrahmanirrahim 

perghhh soalan paling mengguris untuk diri sendiri . 
so dearself , mohon jawab bagi pihak the devil in you. 

Dear dirisendiri yg perangai cam syaetonnirojimm

well, zaman remaja muda rebellion ni memang susah la nak stay solat lima waktu kalau membe membe pun p shopim tak penah ingat solat kan? pastu duduk pulak jauh dari family , perghhh keluaq tanduk la hang kan? bila dulu dulu zaman sekolah kena control itu ini pastu bila dah jauh dengan family hang Jakun tengok dunia dan mula nak ikot sama . dasar lalang takdak prinsipp . Sokay dearself, sokay , its okay as long as inside hati awak tu ada jugak terdetik rasa takut dekat balasan Akhirat yang dijanjikan , jangan buat benda yang melampau sangat dah ahhh , minum arak ka , clubbing kaa . dah diri tu cam anak badak nak menari tayang perut  woiii !! tak sanggup nak tengok . tapi kalau hang dah TER buat tu , pasang niat dalam hati, niat, doa kat Allah, Ya Rabbi, aku xmau jadi jahat dah, aku takmau jadi anak derhaka dah, aku takmau jadi manusia xdak arah dah , doa . niat hari hari . In Shaa Allah , Allah pujuk hati kita balik , Allah bagi hidayah, Allah permudahkan urusan , In Shaa Allah 

so how nak mula ?  ,
jaga solat . Solat tu tiang agama . tiang rumah . bak kata engineer column . takdak column mana boleh siap lawa rumah tu . takdak tiang mcm mana nak pasang dinding ?  macm mana nak boh bumbung? boleh cipta dak umah takdak tiang ? mesti kena ada gak tiang tuuuu . tak kira la kecik ka besaq ka , tiang concrete ka, BRC ka , Aluminium ka, kaca kaaa janji tiang yang boleh sapport load rumah . understaaaandddd???? 

so how nak bina tiang yang kukuh ???
first kena pakai concerete grade yg berkualiti dan reinforecement yg tahan lasak . Niat solat kerana Allah syg , Niat nak berubah , Niat Taqwa kepada Allah. everything is about niat . kalau semayang niat nak tunjuk baik and all, which is pakai concrete grade 5 , mana nak tahannya tiang tu dengan beban rumah? Collapse langsung la der,  takdan seminggu dah keluaq tanduk balik dah . So nak bancuh concerete yang super kuat ni , kena ada knowledge , yakni step step dia, cara betul satu satu , 
so heres my lil study nak jadi a bit better then before :'>


the video is my fav tho  . so lepas bukak semua link tu , boleh la refer ustaz kat sekolah, atau dimana mana, kalau malu nak tanya orang , google, youtube, cari . banyak video ustaz ustazah yg menunjukkan cara solat yang betul :'> kalau bukak link tu pun banyak aihhhh link link tepi tu , nak berubah . Usaha ! . Allah tengok usaha . kita usaha ! katakanlah syetan ni memang teman sehidup semati sejagat kan memang susah lah nak remove ni kan , apa nak buat ? NIAT . NIAT . NIAT . NIAT . NIAT .. tanam niat . Ya Allah sesungguhnya aku ingin berubah , aku nak berubah, aku nak jadi hamba yang soleh . niat tiap hari . sampai badan nak bergerak jadi apa yang kita niat . In Shaa Allah . 

Lepas solat dah setel , atau sebelum solat setel , means penjagaan solat la . start buat benda lain sikit sikit . contoh, tutup aurat dengan sempurna , kalau dulu tak pakai tudung, belajaq pakai tudung, kalau x"ready" atau malu nak pakai tudung start with pakaian , longgarkan pakaian, labuhkan pakaian and the rest is the domino effect . tau domino effect ? yang tolak satu , jatuh semua tuuuuu 

*ikhtilat tu pergaulan antara lelaki dan perempuan 



understand ???
can you do it ?
can you do it ???
YOU MUST !!

wahai dirisendiri , ingat lah reason kita hidup ni untuk apa . 

"Tidak akan berganjak dua tapak kaki manusia pada hari kiamat sehingga dia disoal siasat tentang empat perkara, Mengenai umurnya, Ke manakah dihabiskan umurnya? Mengenai ilmunya, apakah yang sudah dilakukan dengan ilmunya? Mengenai hartanya, dari sumber manakah diperolehi dan ke jalan manakah dibelanjakan? dan tentang tubuh badannya, apakah yang telah dilakukan?" - HR Tirmizi





SIBUK



PERGHHH

sibukkkk 

sibuk dengan final projek yang berganda lipat punya banyak punya kerja sampai makan pun depan lappy depan kertas depan segala kerja dengan esaiment lain lain , dengan class pagi petang time bilanya nak buat esaiment oi ?

sibuukk sampai lupa segala benda 


lupa nak bangun qiyam malam malam mengadu kat Allah 
mengadu masalah yang dia bagi 
mengadu tentang perasaan yang hadir sampai jiwa kacau 
mengadu masa tak cukup nak harung segala yang dia uji 
mengadu pasai segala pasai 
lupa Dia sebenaqnya maha mendengar 
Dia yang boleh tolong 
tak ka lagi sweet kalau merengek mengadu menangis di tikaq sejadah tu ?

mesti hang lupa baca love letter kan dear myself,
tu yang sebuk dok ikot setan dok kiciwa pasai benda tak penting tu , 
dalam love letter dah ada , siap ulang dua kali kot 

"every difficulties there's a relief"

maka please dearself . stop pikir benda yang tak pasti
START kejar impian . buat yang terbaik 
nak success kena work extra ordinary :D